Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Az orvosi szakma szabályai képes leírás - Orvosi műhiba.tlap.hu
részletek »

Az orvosi szakma szabályai - Orvosi műhiba.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: orvosi-muhiba.tlap.hu » Az orvosi szakma szabályai
Keresés
Találatok száma - 9 db
Mentésről szóló miniszteri rendelet

Mentésről szóló miniszteri rendelet

A mentési feladatokat kizárólag az Országos Mentőszolgálat (OMSZ), illetve egyéb mentési feladatra működési engedéllyel rendelkező szolgáltató (pl. koraszülött mentő) végzi. A mentés mellett a mentési készenlétet igénylő őrzött szállítás és a mentőszállítás maradt az OMSZ feladata.

Rendtartás

Rendtartás

A hatályos Rendtartás általános, valamint az egyes egészségügyi dolgozókra vonatkozó szabályokat tartalmazza. A szabályok egy része jogszabályokból egyébként is adódó kötelezettséget fogalmaz meg, továbbá többször előfordul olyan rendelkezés a rendtartásba, amely azt mondja ki, hogy az adott tárgykörre vonatkozó jogszabályok vétkes megsértése egyben etikai vétségnek is minősül.

Egészségügyi adatok kezeléséről szóló törvény

Egészségügyi adatok kezeléséről szóló törvény

Az adatvédelem szabályozása a hazai egészségügyi jog rendszerében több törvényre épül: az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló 1997. évi XLVII. törvény, lényegében az ezzel átfedést mutató egészségügyi törvény, valamint a háttérjogszabályként az adatvédelmi törvény (1992. évi LXIII. törvény).

Orvosi műhiba magazin hírek
Benne felejtették a méhlepényt. Lehetséges-e ilyen műhiba?
Benne felejtették a méhlepényt.... Benne felejtették a méhlepényt. Ezen meghökkentő címmel tudósít egy magyar bulvárlap egy angliai műhibáról. "Egy frissen szült kismamában hagyták a méhlepényt az orvosok – az asszony két hónapon át szenvedett, mire rájöttek a bakira." foglalta össze a cikk a történteket. De vajon lehetséges-e, hogy egy szülészorvos megfeledkezzen a méhlepényről ? Műhiba!...
Orvosi műhiba a rokkantosítás során
Orvosi műhiba a rokkantosítás során Régebben rokkantsági nyugdíjat, 2012. évtől megváltozott munkaképességűek...
Bennhagyott gumikesztyű darab okozott gennyedést a korábban tévedésből műtött mellben
Bennhagyott gumikesztyű darab okozott... Számos alkalommal lehet olvasni olyan (sokszor elképesztő) esetekről, mikor a...
Látleletkészítés szabályai

Látleletkészítés szabályai

Az igazságügyi orvosszakértői tapasztalat azt mutatja, hogy a látleletfelvétel helyes gyakorlata mára több sebből vérzik. Egyre ritkábban találkozunk kellő részletességű, szakmai szabályok szerint készített látlelettel. Ez véleményünk szerint több okra is visszavezethető, melyek feltárása a közelmúlt jogszabályi változásai mellett különösen időszerűvé vált.

Iü-i orvosszakértők magatartása

Iü-i orvosszakértők magatartása

Az igazságügyi orvos szakértők magatartásáról és felelősségéről szól az Országos Igazságügyi Orvostani Intézet 9. számú módszertani levele. Az igazságügyi orvosszakértői szervezet és tevékenység alapvető célja, hogy magas színvonalon előmozdítsa az igazságszolgáltatás munkáját. Ehhez pedig - többek között - az szükséges, hogy az igazságügyi orvosén elmeorvos-szakértő ne csak alapos szakmai ismeretekkel rendelkezzék, hanem a szakértői feladatok teljesítése és a szakértői jogok gyakorlása során a jogszabályokban, a módszertani előírásokban rögzített alapelveket, továbbá az erkölcsi magatartási szabályokat érvényre jutassa úgy, hogy azok a társadalom érdekeit szolgálják, egyúttal segítsék elő az igazságügyi orvosszakértői hivatás elismerését és megbecsülését is. Ezekből az általános alapelvekből kiindulva az Országos Igazságügyi Orvostani Intézet szükségestnek tartotta azoknak a magatartási szabályoknak az összefoglaló közzétételét, amelyek az igazságügyi orvos- és elmeorvos-szakértők szakmai munkájában, a hatóságok előtti tevékenységében, egymás közötti kapcsolatában - a jogszabályok mellett - útmutatásul szolgálhatnak.

Etikai kódex

Etikai kódex

Az Etikai Kódex célja: Meghatározni az orvosi szakma hivatásrendi szabályait, rögzíteni a hivatás gyakorlásának erkölcsi normáit, őrködni az orvosi hivatás tisztasága felett, növelni erkölcsi színvonalát, védelmezni a hivatásuknak megfelelő magatartást tanúsító orvosokat és elmarasztalni azokat, akik a szakmai vagy etikai szabályokat megszegik, meghatározni a testületek működésének etikai normáit, erősíteni az orvosok identitástudatát. Rögzíteni az egészségügyi szolgáltatások és intézkedések során a betegekkel és a munkatársakkal való kapcsolat és együttműködés etikai szabályait.

Természetgyógyászat

Természetgyógyászat

Általános megfigyelés, hogy az alternatív medicina követőinek jóval ritkábban kell felelni kártérítési ügyekben. A kártérítési perek száma Magyarországon is nő, beépült a társadalmi köztudatba, hogy orvosok ellen peres eljárást lehet indítani és nyerni. Érdemes megvizsgálni, hogy az egészségügyi ellátásnak ezt a területét miért kímélik a betegek. A válasz megadásához át kell tekinteni a természetgyógyászat szabályozásának néhány elemét, illetve a kártérítési felelősséggel kapcsolatos jellemzőket, problémákat.

Egészségügyi törvény

Egészségügyi törvény

Az orvosi-egészségügyi tevékenység foglalkozási szabályai rendkívül szerteágazóak, pontos körülhatárolásuk nem lehetséges. Az alapvető szabályokat (pl. ellátási kötelezettség) az Eütv. határozza meg. További szabályokat tartalmaznak az Eütv. felhatalmazása alapján kiadott alacsonyabb szintű jogszabályok, ide tartoznak a szakmai protokollok, irányelvek, orvosi egyetemi tankönyvek, elfogadott szakmai publikációk, de a szakma íratlan szabályai is.

Szakmai irányelvek

Szakmai irányelvek

A minisztérium közzéteszi a hivatalos orvos-szakmai irányelveket, szakmai protokollokat, módszertani leveleket, melyek az egyes orvosi szakmák szerint részletezve találhatók meg a honlapon. Az orvosi-egészségügyi tevékenység foglalkozási szabályai rendkívül szerteágazóak, pontos körülhatárolásuk nem lehetséges. Az alapvető szabályokat (pl. ellátási kötelezettség) az Eütv. határozza meg. További szabályokat tartalmaznak az Eütv. felhatalmazása alapján kiadott alacsonyabb szintű jogszabályok, ide tartoznak a szakmai protokollok, irányelvek, orvosi egyetemi tankönyvek, elfogadott szakmai publikációk, de a szakma íratlan szabályai is.

Tuti menü