Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Benne felejtették a méhlepényt. Ezen meghökkentő címmel tudósít egy magyar bulvárlap egy angliai műhibáról. \\Egy frissen szült kismamában hagyták a méhlepényt az orvosok – az asszony két - Orvosi műhiba magazin
részletek »

Benne felejtették a méhlepényt. Lehetséges-e ilyen műhiba?

Orvosi műhibák magazinja. A téma fontossága hozta létre a cikkgyűjteményt, ahol konkrét eseteket vonultatunk fel szakértői véleményekkel.
Orvosi műhiba magazin
Itt vagy: Orvosi műhiba magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Benne felejtették a méhlepényt. Lehetséges-e ilyen műhiba?
Benne felejtették a méhlepényt. Lehetséges-e ilyen műhiba?
méhlepény
Benne felejtették a méhlepényt. Ezen meghökkentő címmel tudósít egy magyar bulvárlap egy angliai műhibáról. "Egy frissen szült kismamában hagyták a méhlepényt az orvosok – az asszony két hónapon át szenvedett, mire rájöttek a bakira." foglalta össze a cikk a történteket. De vajon lehetséges-e, hogy egy szülészorvos megfeledkezzen a méhlepényről ?
Műhiba! Benne felejtették a méhlepényt
2013-02-08 10:40:14
Romford - Egy frissen szült kismamában hagyták a méhlepényt az orvosok - az asszony két hónapon át szenvedett, mire rájöttek a bakira.
Elizabeth Hart (30) szerint az orvosok egyáltalán nem vették észre, hogy bármi szokatlan vagy rendellenes lenne a szülés körül. Az elkövetkező 8 héten át azonban folyamatosan fájdalmai voltak; a végén már annyira rosszul volt, hogy újszülött gyermekét sem tudta szoptatni.

Ekkor visszament a kórházba, de hiába számolt be aggasztó állapotáról, az orvosok nem voltak hajlandóak megvizsgálni, és hazaküldték. Még a 2 hónap után esedékes kontrollvizsgálaton sem mutatott senki érdeklődést iránta - írja a Daily Mail. A háziorvosa is csak egy rutin vérvételt rendelt nála, majd közölte, hogy gyanúsan magas a fehérvérsejtek száma - de még ekkor sem történt semmi.

Ezután nem sokkal a hölgy kétségbeesésében egy magánrendelőt keresett fel, hogy a végére járjon a problémának. Az ottani nőgyógyász fedezte fel, hogy a méhlepény a hölgy hasában maradt, és elfertőződött benne - ezért vannak folyton hasi görcsei, illetve ezért hagyta el az ereje.

A kismama most már jól van, de mivel képtelen volt szoptatni kislányát, Poppyt, szülés utáni depresszió alakult ki nála. A történtek után egy alapítványt hozott létre, hogy a többi nő elkerülhesse az ehhez hasonló kálváriát. Nem akarom, hogy valaki mással is előforduljon ugyanez. Egy védőnőkből, szociális munkásokból és gyakorló anyákból álló hálózatot fogok létrehozni, hogy segítséget nyújtsanak azok számára, akiknek szükségük van rá" - mondta Hart.
Blikk-információ
Hirdetés

Kommentár: Dr. Petrássy Miklós ügyvéd, szakorvos
Fenti meghökkentő címmel tudósít a Blikk egy angliai esetről. Valójában elképzelhetetlen, hogy teljes egészében a kismamában hagyták volna a méhlepényt. A baba megszületését követően következik a szülés folyamatában a lepényi szak, melynek idején a méhlepény vagy spontán leválik, vagy a szülészorvos méhösszehúzó hatású szerrel segíti a méhlepény mielőbbi leválását (ez utóbbi a gyakorlat). Annak lehetősége teljesen kizárt, hogy a szülészorvos megfeledkezett volna a lepényi szakról. A lepény egy darabja azonban visszamaradhat, mely valóban súlyos szövődményeket okozhat. Az orvos ennek elkerülése érdekében köteles alaposan megvizsgálni az eltávozott méhlepényt, aprólékosan ellenőrizni, hogy minden rész hiánytalanul látható-e. Ha csak a gyanúja is felmerül a lepényrész visszamaradásának, az orvos méhűri betapintást végez, és a lepényrészt eltávolítja. A lepény részleges visszamaradásának következménye nem szűnő vérzés ill. méhűri fertőzés lehet. A visszamaradt lepényrész már rövid időn belül méhűri fertőzést okozhat, mely ráterjedhet a méh környezetére, sőt akár súlyos esetben gyermekágyi szepszis is kialakulhat.
A Daily Mail eredeti cikkében a kismama valóban úgy fogalmaz, hogy az orvosai elmulasztották a lánya megszületése után a placentát is eltávolítani, és a cikkben szereplő angol retained placenta kifejezés szó szerinti fordításban valóban visszamaradt méhlepényt jelent, mely alatt azonban nem benn felejtett egész méhlepényt, hanem visszamaradt lepényrészt kell érteni.
Persze előfordulhat, hogy az orvos nem kellő gondossággal jár el a fentiek során, sőt az is, hogy a kismama panaszait, tüneteit nem kellően értékeli. Az angliai esetben a vizsgálat elmulasztása elfogadhatatlan, hasonlóképpen az is, ha a makacsul fennálló panaszok okának az orvosok nem jártak utána.
Szólj hozzá a cikkhez
Forrás: blikk.hu
Címkék - műhiba, szülészeti műhiba, méhlepény, fertőzés, gyermekágyi láz
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-02-19 10:41:40
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü