Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Műhibák - lehetséges eljárások képes leírás - Orvosi műhiba.tlap.hu
részletek »

Műhibák - lehetséges eljárások - Orvosi műhiba.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: orvosi-muhiba.tlap.hu » Műhibák - lehetséges eljárások
Keresés
Találatok száma - 10 db
Panasztétel a kórház vezetőjénél

Panasztétel a kórház vezetőjénél

Ha a betegnek az ellátás során valamilyen panasza lenne, a panasza a jelen szabályzat szerint kerül kivizsgálásra. Margit Kórház Pásztó panaszkivizsgálási szabályzata A panaszkivizsgálás a kórház igazgató főorvosának hatáskörébe tartozik, melynek jogát távollétében az általa megjelölt személy, az igazgató főorvos helyettese gyakorolja. A beteg az intézménnyel szembeni, az egészségügyi ellátással kapcsolatosan felmerülő bárminemű panaszát a szabályzat szerinti eljárás keretében kérheti, hogy vizsgálják ki. A panaszt írásban kell benyújtani az igazgató főorvos részére, írásképtelen betegek jegyzőkönyvbe mondhatják panaszukat a kórház titkárságán.

Mediáció

Mediáció

Műhiba esetén a vitás ügyet jobb mediátor segítségével rendezni, mint évekig bíróságra járni. Már sok éve létezik a hosszú és költséges orvosi műhibaper helyett egyszerűbb eljárás: a mediáció azaz egészségügyi közvetítői eljárás. Ezt a tevékenységet viszont már csak azok a mediátorok folytathatják, akik elvégezték a minisztérium által akkreditált tanfolyamot. Dr. Lengyel László, a békéscsabai Réthy Pál Kórház betegjogi képviselője nemrégiben tette le utolsó vizsgáit és vált okleveles mediátorrá.

Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés - büntetőeljárás

Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés - büntetőeljárás

Az orvosi műhiba-statisztikát megvizsgálva azt láthatjuk, hogy a legnagyobb gyakorisággal a szülészet-nőgyógyászat köréből fordulnak elő műhibás esetek. Ez az adat abból adódik, hogy nem csak a szülő nő, hanem magzata is ki van téve a károsodásnak. Második helyen a sebészet áll, ezen belül is a hasi, plasztikai, és a nyak-fej sebészet minősül a legveszélyesebb területnek. Ez azzal magyarázható, hogy igen gyakoriak a hasi műtétek, a pajzsmirigy-megbetegedések, és a szépészeti beavatkozások. Minél leterheltebb, fáradtabb egy orvos, annál inkább nagyobb a valószínűsége, hogy hibázik, és máris egy peres eljárás küszöbén találja magát.

Orvosi műhiba magazin hírek
Benne felejtették a méhlepényt. Lehetséges-e ilyen műhiba?
Benne felejtették a méhlepényt.... Benne felejtették a méhlepényt. Ezen meghökkentő címmel tudósít egy magyar bulvárlap egy angliai műhibáról. "Egy frissen szült kismamában hagyták a méhlepényt az orvosok – az asszony két hónapon át szenvedett, mire rájöttek a bakira." foglalta össze a cikk a történteket. De vajon lehetséges-e, hogy egy szülészorvos megfeledkezzen a méhlepényről ? Műhiba!...
Orvosi műhiba a rokkantosítás során
Orvosi műhiba a rokkantosítás során Régebben rokkantsági nyugdíjat, 2012. évtől megváltozott munkaképességűek...
Bennhagyott gumikesztyű darab okozott gennyedést a korábban tévedésből műtött mellben
Bennhagyott gumikesztyű darab okozott... Számos alkalommal lehet olvasni olyan (sokszor elképesztő) esetekről, mikor a...
Kártérítési perek

Kártérítési perek

Az orvosi műhibaperek száma az új egészségügyi törvény hatálybalépése óta nőtt meg, mivel részletesebben szabályozza a betegek jogait, mint eddig bármikor. Ügyvédi irodák, és orvosszakértők specializálódtak ezekre a perekre az elmúlt tíz évben. Egyre gyakoribbá váltak az úgynevezett nagyműtétes műhiba esetek. A fogászat, és a plasztikai sebészet szakterületén indult eljárások száma sem hagyható figyelmen kívül. Korábban a szülészeti, és nőgyógyászati műhibák voltak a legjellemzőbbek az országban. Évi háromszázötven műhibaperre kerül sor, de a kártérítés mértéke függ a károsult korától, esetenként a foglalkozásától is

Közzétett bírósági ítéletek orvosi műhiba ügyekben

Közzétett bírósági ítéletek orvosi műhiba ügyekben

A Bírósági Határozatok gyújteményében közzéteszik a bírói gyakorlat szempontjából érdekes és lényeges eseti bírói döntéseket. Ezek ítéletek körében rendre megjelennek az un. orvosi műhiba ügyek is, melyek fokozott közérdeklődésre tarthatnak számot.

Betegjogi képviselő

Betegjogi képviselő

A betegjogi képviselő a betegek - az egészségügyi törvényben meghatározott - jogainak védelmét látja el, valamint feladatuk az is, hogy segítség őket jogaik megismerésében és érvényesítésében. A betegjogi képviselő köteles felhívni a szolgáltató vezetőjének, illetve fenntartójának a figyelmét az egészségügyi szolgáltató működésével kapcsolatban észlelt jogsértő gyakorlatra és egyéb hiányosságokra, valamint javaslatot is kell tennie azok megszüntetésére.

Közvetítői eljárás - ritkán eredményes

Közvetítői eljárás - ritkán eredményes

Az eljárást lefolytató közvetítő a vitás ügyben nem dönt, nem határoz, és nem ítélkezik, nem erőlteti az általa javasolt megoldás elfogadását. A folyamat során az érdekek tisztázásában segít a feleknek. Azzal segíti a tárgyalási folyamatot, hogy ügyel a két fél közötti egyensúly folyamatos fenntartására. A vitában álló megbízók a mediálás teljes folyamatát kontrollálják, a végső döntést kizárólag ők hozzák meg. Ha a közvetítői eljárás mégsem vezet eredményre, a felek még mindig fordulhatnak bírósághoz, vagyis a közvetítői eljárás igénybevétele nem jelent 'joglemondást', nem jár az egy esetleges per lehetőségéről való lemondással. A közvetítői eljárást lehet bírósági eljárás előtt (és/vagy helyett) végezni.

Megszűnt az Egészségbiztosítási Felügyelet

Megszűnt az Egészségbiztosítási Felügyelet

A 2010. évi LXXXIX. törvény értelmében az Egészségbiztosítási Felügyelet 2010. szeptember 26-án megszűnt. A megszüntetéssel kapcsolatos jogszabályokban foglaltakra tekintettel a Felügyelet 2010. augusztus 18-tól ügyfélszolgálati tevékenységét megszüntette, új panaszbejelentést már nem fogadott, új panaszeljárást sem indított, illetve másodfokú eljárásai esetén újabb fellebbezés befogadására nem jogosult. A folyamatban lévő panaszeljárások - amelyek lezárása a rövid határidő miatt nem lehetséges - lefolytatásuk céljából 2010. szeptember 15-ét követően átkerültek az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat adott - azaz a panasszal érintett egészségügyi szolgáltató székhelye szerinti - regionális intézetéhez.

Büntetőeljárás

Büntetőeljárás

Az orvosi műhiba büntetőjogi jogkövetkezménye az esetek túlnyomó többségében a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége lehet. A büntetőeljárás konkrét személy (orvos, más egészségügyi dolgozó) felelősségét állapíthatja meg, szemben a kártérítési (polgári) perekkel, melyeket az egészségügyi szolgáltató (pl. kórház) ellen kell megindítani. A Btk. 171. §-ának (1) bekezdésében meghatározott, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségét az követi el, aki a foglalkozása szabályainak megszegésével más vagy mások életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki, vagy testi sértést okoz. Súlyosabban minősül, ha a bűncselekmény következménye maradandó fogyatékosság, súlyos egészségromlás ill. halál.

Hirdetés
Polgári peres eljárás kártérítés iránt - orvosi műhiba

Polgári peres eljárás kártérítés iránt - orvosi műhiba

Feltételezett orvosi műhiba esetén többféle eljárás indítható. Legismertebb az egészségügyi szolgáltató ellen kártérítés iránti polgári peres eljárás, ill. a büntetőeljárás. Ezeken túl számos egyéb út áll rendelkezésre: panaszt lehet tenni például magánál az adott egészségügyi szolgáltatónál, fenntartójánál, az ÁNTSZ-nél stb. A kártérítési pert az egészségügyi szolgáltató (kórház, rendelőintézet stb.) ellen kell megindítani. Az eljárás első lépésében a bíróság azt vizsgálja, hogy felelősnek tekinthető-e az intézmény a bekövetkezett kárért (azaz fennáll-e a kereset jogalapja), igenlő válasz esetén a kártérítés összegére nézve folyik tovább a per.

Tuti menü