Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Műhibákról írták ... képes leírás - Orvosi műhiba.tlap.hu
részletek »

Műhibákról írták ... - Orvosi műhiba.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: orvosi-muhiba.tlap.hu » Műhibákról írták ...
Keresés
Találatok száma - 33 db
Büntetendő az orvosi műhiba

Büntetendő az orvosi műhiba

Kazahsztánban hamarosan büntetőjogi kategóriává válhat az orvosi műhiba. A szigorítástól a jogi folyamatok meggyorsítását és átláthatóvá tételét várják. A kazah Egészségügyi Minisztérium Orvosi és gyógyszerész tevékenységekkel foglalkozó bizottságának elnöke bejelentette, szigorításokat terveznek az egészségügyi dolgozók felelősségvállalását illetően. Laura Ahmetnijazova azt is elmondta, hogy az orvosi műhibát büntetőjogi kategóriaként fogják értékelni. A kazah törvényhozásban ugyanis nem egyértelmű, mit is takar a fogalom. A Büntető Törvénykönyv jelenleg olyan kategóriákat említ, mint például a gondatlanság okozta halál, a hivatali kötelezettségek nem megfelelő teljesítése, a segítségnyújtás megtagadása, a veszélyeztetés, a szervek törvénytelen eltávolítása, stb. A nem egyértelmű keretek miatt a bírósági eljárások hosszadalmasak és bonyolultak, panaszkodnak az ügyvédek. Szalidat Kairbekova, egészségügy miniszter még tavaly nyáron jelentette be az orvosi felelősséget szabályozó törvénytervezet kidolgozását. Ez a lépés egyike a kazah egészségügy javítását szolgáló intézkedéseknek. A Büntető törvénykönyvet Nurszultan Nazarbajev elnök kezdeményezésére dolgozzák át. Véleménye szerint az új dokumentum alapvetően modernizálja majd a kazah bírósági eljárást és megfelelő válaszokat ad a jelen kihívásaira. Az új kiadást ez év második felére várják.

A szülők szerint nem kapott elég infúziót gyermekük

A szülők szerint nem kapott elég infúziót gyermekük

Szaporodó orvosi műhiba-ügyek: ezúttal egy 6 éves kislány halt meg 2013. december 2. - 8:43 Egy hatéves kislány halt meg szülei állítása alapján orvosi műhiba következtében Dubnica nad Váhom-ban (Máriatölgyes). A gyermeket gyomorfertőzéssel vitték be a készültségre - majd másnap meghalt. Az estről a Markíza kereskedelmi televízió adott hírt.

Mi is emberek vagyunk - Orvossorsokról szóló könyv

Mi is emberek vagyunk - Orvossorsokról szóló könyv

Látlelet a magyar egészségügy helyzetéről, orvosi sorsokon keresztül - így foglalható össze Szekszárdi Miklós Mi is emberek vagyunk című könyve, írja a Délmagyar. A Tizenhat éve egészségügyi újságíróként, a Diagnózis című televíziós magazin szerkesztőjeként dolgozó szerző húsz szegedi orvost szólaltat meg a kötetben, különböző szakterületek képviselőit, például gyermekpszichiátert, urológust, szülész-nőgyógyászt, kardiológust, gyermekgyógyászt, onkológust, belgyógyászt, idegsebészt. A szerző mintegy válaszként írta meg könyvét dr. Kende Péter műhibákról szóló, nagy vihart kavart, Mik vagytok ti, istenek? című munkájára.

Orvosi műhiba magazin hírek
Benne felejtették a méhlepényt. Lehetséges-e ilyen műhiba?
Benne felejtették a méhlepényt.... Benne felejtették a méhlepényt. Ezen meghökkentő címmel tudósít egy magyar bulvárlap egy angliai műhibáról. "Egy frissen szült kismamában hagyták a méhlepényt az orvosok – az asszony két hónapon át szenvedett, mire rájöttek a bakira." foglalta össze a cikk a történteket. De vajon lehetséges-e, hogy egy szülészorvos megfeledkezzen a méhlepényről ? Műhiba!...
Orvosi műhiba a rokkantosítás során
Orvosi műhiba a rokkantosítás során Régebben rokkantsági nyugdíjat, 2012. évtől megváltozott munkaképességűek...
Bennhagyott gumikesztyű darab okozott gennyedést a korábban tévedésből műtött mellben
Bennhagyott gumikesztyű darab okozott... Számos alkalommal lehet olvasni olyan (sokszor elképesztő) esetekről, mikor a...
Orvosi műhiba portál

Orvosi műhiba portál

Az orvosi műhiba portálon a médiában megjelent, orvosi műhibákról szóló cikkek vannak összegyűjtve. A megjelent cikkeket követően Dr. Petrássy Miklós ügyvéd, szakorvos kommentárja olvasható. Emellett orvosi műhibákra vonatkozó hasznos tanácsok, gyakori kérdések ill. azok válaszai találhatók az oldalon.

Ijesztő műhibák az orvos szemszögéből

Ijesztő műhibák az orvos szemszögéből

A túlterhelt egészségügyi dolgozók és orvosok munkája közben sokszor csak a szerencsén múlik, hogy a páciens gyógyultan távozik a kórházból. Akadnak azonban bőven olyanok is, akiknek nincs szerencséje. Nemcsak nálunk hibáznak az orvosok Ha egy orvos hibázik, és a beteg emiatt életét veszti, vagy maradandó károsodást szenved, az nagy port kavar, hiszen pont azért tesszük egészségünket az orvos kezébe, mert bízunk szakértelmében. Egy magyar háziorvos viszont nemrég nem tudta helyesen leolvasni betege vércukormérésének eredményét, rossz kezelést alkalmazott, és az illető meghalt. Az eset nagy nyilvánosságot kapott, de azok az orvosok, akik reggeltől estig megfelelően végzik a munkájukat - és ők vannak többségben -, szinte sosem kerülnek szalagcímekre. Emiatt téves kép alakulhat ki bennünk a nemtörődöm, pénzéhes orvosokról és a fásult nővérekről, pedig a műhibák aránya az elmúlt évtizedekben folyamatosan csökken. Ennek ellenére ma is előfordulnak szarvashibák hazánkban és külföldön egyaránt.

Első tárgyalás a vércukormérős műhiba ügyben

Első tárgyalás a vércukormérős műhiba ügyben

2012. májusában megkezdődött a vércukorszintmérő műszer jelzését nem ismerő, ezért azt félreértelmező orvos pere pénteken a XVIII-XIX. kerületi bíróságon. Az ügyészség foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja az egy évvel korábban, akkor rezidensként orvosi ügyeletet ellátó fiatal nőt, mert egy magas vércukorszintű beteggel cukros oldatot itatott - írja az MTI.

Szakszerűen járt el a késszúrásokat elnéző háziorvos

Szakszerűen járt el a késszúrásokat elnéző háziorvos

Figyelmeztetést kap az a pécsi háziorvos, aki január közepén agyvérzést diagnosztizált egy holtan talált idős asszonynál. A boncolásnál azonban kiderült, hogy az asszony mellkasán 14 késszúrás van - olvasható az Indexen.Lezárult az ÁNTSZ vizsgálata, amely megállapította, hogy az orvos szakszerűen, de nem kellő gondossággal járt el, ezért figyelmeztetésben részesítik, mondta Schäffer Károly, a dél-dunántúli regionális tisztifőorvos.

Nőtt az orvosi műhiba áldozatainak száma

Nőtt az orvosi műhiba áldozatainak száma

Németországban jelentősen nőtt az orvosi műhiba áldozatainak száma. Az ellenzéki Zöldpárt számára készült hivatalos kimutatás szerint 2010-ben 1712 páciens vesztette életét egészségügyi beavatkozás során. Kiváltképpen a helytelen diagnózisból származó halálesetek száma nőtt 2010-ben. Mint a felmérést közlő Bildzeitung kiemeli, a félrekezelt betegségek nyomán 944-en vesztették életüket, ami csaknem 50 százalékos emelkedés

Műhibaperek bírói szemmel

Műhibaperek bírói szemmel

Dr. Sághy Mária az orvos felelősségéről Fővárosi Bíróság Polgári Kollégiumának tanácselnöke Dr. Sághy Mária szerint annak nincs jelentősége, hogy bíróként statisztikát vezessen a felelősségbiztosítási perek kimeneteléről, hiszen nem az alapján hozza meg döntését, hogy korábban hasonló esetben hogyan dőlt el az ügy - bár figyelembe veszi a kialakult bírói gyakorlatot -, hanem mindig az adott körülményeket mérlegeli.

Hirdetés
Nem az otthonszülést, hanem Geréb Ágnest ítélték el

Nem az otthonszülést, hanem Geréb Ágnest ítélték el

A bíróság nem az otthonszüléssel kapcsolatban folytatott szakmai vitában foglalt állást, hanem Geréb Ágnes szülész-nőgyógyászt ítélte el halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt - reagált a Fővárosi Bíróság az MTI-nek a Geréb Ágnes szabadon bocsátásáért tartott szerdai demonstráción elhangzottakra.

Nem jellemző, hogy kiderülnek a műhibák

Nem jellemző, hogy kiderülnek a műhibák

A kutatók új módszert dolgoztak ki az orvosi műhibák felderítésére, amelynek köszönhetően kiderült: az ilyen esetek 90 százalékára sosem derül fény. Ez pedig azt jelenti, hogy a műhibák száma tízszer magasabb, mint azt a szakemberek korábban hitték. Minél részletesebben vizsgálódunk, annál több hibára derül fény. Pedig az elmúlt időszakban a világ fejlett országaiban nagy hangsúlyt fektettek a betegbiztonság fejlesztésére és a hibaarány csökkentésére. Úgy látszik, ez mégsem volt elég - mondta dr. David C. Classen.

Műhibák másnaposság miatt

Műhibák másnaposság miatt

Egy friss tanulmány szerint az orvosoknak nem kellene túl gyakran felönteniük a garatra, különösen ha másnap műtétre készülnek. Az adatok szerint ugyanis az előző esti italozás még másnap délután is rányomhatja a bélyegét a doktorok munkájára, ami miatt sűrűbben hibáznak. Az Archives of Surgery című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a másnapos orvosok esetében a hibaarány dél körül éri el a tetőpontot, de még délután is jelentősen befolyásolhatja munkájukat egy átmulatott éjszaka. Az üzenet így egyértelmű: egyetlen orvosnak sem szabad alkoholt fogyasztania a szolgálatba állás előtti este. A szakemberek szerint az orvosokat is kötelezni kellene arra, amit a repülőgép pilótáknál már 1971-ben bevezettek - nevezetesen, hogy a repülés előtti este nem italozhatnak. A doktorok is emberéletekkel játszanak ugyanis, így esetükben is fontos lenne az absztinencia a műtétek előtti napon. Az orvosoknál egyértelmű elvárás, hogy szolgálat közben ne igyanak, arra nézve azonban nincsen szabályozás, hogy munkába állás előtt mikor fogyaszthatnak utoljára alkoholt. A kutatások azonban felvetik annak szükségességét, hogy egy ilyen intézkedést bevezessünk - mondta Albert Wu professzor. OrientPress Hírügynökség

Rettegnek az orvosok a műhiba perektől

Rettegnek az orvosok a műhiba perektől

A védekező orvoslás lényege, hogy a doktorok azzal igyekeznek az ellenük műhiba gyanúja miatt bármikor emelhető vádakat megelőzni, hogy biztonsági okokból egész sor fölösleges vizsgálatot is elvégeztetnek. Az amerikai egészségügy reformja kapcsán a vezető szakemberek attól tartanak, hogy a fölösleges vizsgálatok száma nőni fog. A vezető szakemberek úgy vélik, hogy az orvosi műhibákat csak speciálisan képzett bírók tudnák megfelelően megítélni. Ez lehetővé tenné, hogy a perek ne húzódjanak évekig, ami azt jelenti, hogy a beteg és családja a számukra kedvező döntés esetén hamarabb jutna a pénzéhez, az orvosoknak pedig nem kellene az esetek többségében, igazságtalanul elvesztett perek következményével szembesülni.

Elvérzett a kórházban - vérhiány volt a műhiba

Elvérzett a kórházban - vérhiány volt a műhiba

Egy 20 éves lánynak az orvos véletlenül megszúrta a nyaki ütőerét, mikor egy infúziót akart szúrni neki. A beteg elvérzett - írja az 5perc. Sally Thompson két órát várt a vérátömlesztésre, de ez is késő volt - elvérzett, mielőtt jött volna a segítség. Sally 1 óra 45 perccel a végzetes szúrás után meghalt, az életmentő vér közel 20 percet késett. édesapja amellett, hogy sürgeti a belső vizsgálatot, arra is kitért, hogy ez manchesteri intézmény az ország egyik legjobb kórháza, mégis furcsa, hogy pár egység vérre 2 órát kell várnia egy betegnek. A beavatkozást végző Dr Jaydeep Mandal korábban már legalább 300 alkalommal végzett hasonló szúrást, így a belső vizsgálatok szerint nem ő hibázhatott. Az viszont tényleg megbocsáthatatlan a kórház részéről, hogy nem volt a közelben megfelelő mennyiségű vér vagy egy életmentő berendezés. állítólag egy gyors ultrahangos vizsgálat megmenthette volna a lány életét - de olyan berendezés sem volt kéznél.

Zebra a csuklón: segít az orvosi műhibák megelőzésében

Zebra a csuklón: segít az orvosi műhibák megelőzésében

Eddig világszerte több mint 125 milliót forgalmazott a betegek azonosítását szolgáló Z-band csuklópántjából – jelentette be a Zebra Technologies Corporation címke- és vonalkódnyomtató gyártó, valamint automatikus azonosítómegoldás-szolgáltató. A Z-band csuklópánt használatával megelőzhető az orvosi műhibákból adódó halálesetek jórésze – állítja a Zebra. A Zebra által kifejlesztett termo-technológia révén nyomon követhetők a betegek és az orvosi kezelésükre vonatkozó információk, ezáltal csökkenteni lehet a hibák számát. A cég által értékesített 125 millió csuklópántnak több, mint a fele a múlt másfél évben kelt el. Ez a növekedés egyértelműen a betegágy melletti, vonalkódon alapuló gyógyszerezés egyre terjedő gyakorlatából adódik: a beteg azonosító csuklópántján lévő vonalkód és a gyógyszer vonalkódjának ellenőrző összevetése révén kiküszöbölhetők a tévedések, műhibák. csuklópántján lévő vonalkód és a gyógyszer vonalkódjának ellenőrző összevetése révén kiküszöbölhetők a tévedések, műhibák.

Orvosi műhiba miatt kezdett éhségsztrájkba

Orvosi műhiba miatt kezdett éhségsztrájkba

Éhségsztrájkba kezdett egy nagyatádi férfi a Somogy Megyei Főügyészség épülete előtt Kaposváron. Seres István két orvosi műhiba per során szerzett rossz tapasztalataival indokolta döntését. Szerinte az eljárások során bizonyítékokat tüntettek el, és súlyos elfogultságot is tapasztalt. Az éhségsztrájk megkezdésével egyszerre a Helsinki Emberjogi Bírósághoz is elküldte panaszát. A magyar egészségügyben és igazságszolgáltatásban csalódott férfi már kártérítést sem kér, tiltakozásával egyszerűen arra akarja felhívni a figyelmet, hogy a kisemberek szava mennyire keveset ér Magyarországon.

Túl hamar mélyvízbe dobják a kezdő orvosokat

Túl hamar mélyvízbe dobják a kezdő orvosokat

Egyre többször kell egyedül ügyeletet vinniük a kezdő orvosoknak, ami veszélyes és gyakran törvénytelen is - írja a Népszabadság. A lap szerint volt már példa arra, hogy egy beteg azért halt meg, mert a kezdő, tapasztalatlan ügyeletes nem tudta mit csináljon. A kórházvezetők szerint a kép nagyon vegyes. Nagyobb kórházakban ritkábban, kisebb helyeken gyakrabban fordulhat elő, hogy magukra maradnak a kezdők, de mindenütt ők ügyelnek többet. Csak jól kidolgozott szabályok szerint láthatnak el ügyeletet a rezidensek - mondta a lapnak Hajnal Ferenc, a szegedi egyetem családorvosi tanszékének vezetője, aki szerint a belgyógyászati, a sürgősségi, gyermekorvosi gyakorlat után lehet törvényesnek tekinteni munkavégzésüket. Volt már példa arra a Népszabadság szerint, hogy az orvosjelölt tapasztalatlansága halálesethez vezetett.

Tuti menü